23 Aralık 2012 Pazar

Köye dönüş olur mu?

Türkiye çok hızlı değişiyor. Anadolu'nun binlerce yıldan beri süregelen demografik yapısı son yıllarda büyük oranda yer değiştirdi. Bu da beraberinde yepyeni bir sosyal yapı ve sorunlar doğurdu.

Cumhuriyet'in ilk yıllarında halkımızın %80'inden fazlası köylerde yaşıyordu. Şehir nüfusu oldukça azdı. Şimdi ise köylerimiz boşalıyor. Özellikle Karadeniz bölgesi, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde göç oranı oldukça yüksek. Şehirlerimiz ise bu göçle hızla kalabalıklaşırken de modernleşmenin de getirdiği sorunları beraberinde taşıyor. Bu ise toplumsal ve bireysel yaşam da birçok sorun doğuruyor. Şehirler önceleri elitist kesimin yaşam alanı iken kalabalık yığınların getirdiği kırsal kültür ile harmanlanıyor.

2007 yılı istatistiklerine göre köylerimizde 12 milyon 47 bin vatandaşımız yaşıyor. Ancak bunların da büyük bir bölümü kasaba ya da şehire yakın ova köylerinde bulunuyor. Özellikle ulaşımı zor olan köylerin birçoğu son birkaç yılda dahi tarih oldu. Köye dönüş belki kısmen olabilir lakin bir daha o köylerdeki yüzyıllık tarih, efsaneler, zenginlikler yeniden hayat bulacakmış gibi durmuyor.

Türkiye hızla değişiyor, modernleşme süreci ile kırsal nüfusun şehirleşme süreci içiçe hızla devam ediyor. Gelecekte daha güzel bir Türkiye özlemi hepimizin ortak isteği..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder